woensdag 7 mei 2014

Magische Yuzu Hollandaisesaus



Nu dat het warmer wordt heb ik meestal meer zin in lichtere maaltijden. Ik zeg vaarwel tegen havermoutpap en verwelkom salades en lentegroenten. Je zou zeggen dat dit recept de uitzondering is. It’s not. Ik heb de klassieke, 'boterige' Hollandaisesaus aangepast en een gezondere versie gecreëerd. De toevoeging van yuzu-sap maakt een geweldige frisse saus die bij álles past. Het is pure magie, ik zeg het je.

Omdat veganisten natuurlijk geen eieren eten stel ik voor om deze saus te serveren met verse asperges: je zal de eieren niet eens missen!


Recept


Ingrediënten:

- 2 eetlepels (30 gram) ghee (vegansisten gebruiken hier kokosolie)
- 60 ml geiten karnemelk of kefir (veganisten gebruiken bruine rijstmelk)
- 60 ml bruine rijstmelk
- 1 ei (veganisten gebruiken een chia-ei: 1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water)
- 1 eetlepel arrow root
- 2 eetlepels citroensap of meer naar smaak (als je geen karnemelk gebruikt, voeg dan 1 eetlepel meer toe)
- 1 eetlepel yuzu-sap (of citroensap als je het niet kunt vinden).
- snufje zout
- snufje cayennepeper
- (gerookte) paprikapoeder voor erbij

Bereidingswijze:
1. Smelt de ghee (of kokosolie) in een kleine pan. Haal van het vuur en zet opzij.
2. Mix de karnemelk, arrow root, cayenne en zout totdat er geen klonten meer zijn. Voeg de rijstmelk en het ei toe en meng goed.
3. Verwarm het karnemelkmengsel op middelhoog vuur tot het indikt (1 tot 2 minuten).
4. Voeg de ghee toe en roer.
5. Voeg het yuzu- en citroensap toe.

Serveer met paprikapoeder en enjoy!

vrijdag 2 mei 2014

Homemade zuivelvrije kokosyoghurt met probiotica


Ik heb iets geweldigs om met jullie te delen! Zuivelvrije kokosyoghurt met probiotica. Nee, nee, niet zomaar zuivelvrije kokosyoghurt met probiotica. Zuivelvrije kokosyoghurt met probiotica die gemaakt is in JOUW keuken. Wat betekent dit? Dit betekent dat je een fantastische zuivelvrije yoghurt kunt hebben, die ontzettend goed is voor je verteringssysteem zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven! Heb je speciale apparatuur nodig zoals een yoghurtmaker? Nope. Zal je helemaal uitgeput zijn als je klaar bent? Nope. Waar wacht je op! 


Recept


Ingrediënten (voor 1 liter)
- 1 liter (biologische) kokosmelk (lees het etiket zodat je zeker weet dat de melk geen toevoegingen bevat!)
- 4 probiotica capsules (ik gebruik Biokult omdat het puur en vegetarisch is)
- natuurlijke zoetstof, optioneel (
maple syrup, rauwe honing, kokosbloesemsuiker)

Apparatuur:
- Een lekker warm aanrecht/vensterbank in direct zonlicht of een oven (of yogurt maker)
- Grote glazen pot 
(1 L), gesteriliseerd (steriliseren is erg makkelijk, leg je pot in water dat net van de kook af is en laat het liggen voor ongeveer 3 minuten).

Bereidingwijze:
1. Doe de kokosmelk samen met de inhoud van de probiotica capsules in de pot. Meng het goed. Als je van zoete yoghurt houdt is dit het moment om 2 eetlepels van de zoetstof toe te voegen. 
(Ik houd van zure yoghurt dus ik doe dit nooit). Doe de pot dicht.
2.  Zet de pot op een zonnige vensterbank onder een raam (het moet ongeveer 40°C zijn)
voor 12 - 18 uur. Als het niet zonnig is kun je ook proberen om je oven te verwarmen tot 30°C. Ik heb deze methode nog niet geprobeerd. Pas op dat je mengsel niet te heet wordt, anders gaan de bacteriën dood!
3. Zet de yoghurt in de koelkast voor ten minste 12 uur. Ik laat mijn yoghurt meestal een paar dagen staan. Op dag 5 vind ik hem het lekkerst, als hij de consistentie heeft van Griekse yoghurt. 

Serveer met je favoriete muesli en vers fruit!

Let us all cook!

Vandaag begin ik dan EINDELIJK met deze blog 'Totally Butternut(s)'. Why? Because I'm totally nuts about koken en ik veel te lang heb lopen nadenken over het beginnen van deze blog, zonder het daadwerkelijk te doen! Dit zal de plaats zijn waar ik hopelijk veel gezonde en boven alles lekkere recepten post voor iedereen!

Geniet ervan!

Marieke